ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ KAI ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ LIFESTYLE AUTO MOTO MEDIA ΥΓΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΧΟΛΙΑ
ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ
Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024
Αφιέρωμα στον Βαρδή.Η ζωή και η πορεία του εμβληματικού επιχειρηματία – Το αντιδικτατορικό κίνημα, ο έρωτας με την Μαριάννα Βαρδινογιάννη και η εξορία στην Αμοργό
Απέραντη θλίψη προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Βαρδή Βαρδινογιάννη , ενός από τους ισχυρότερους οικονομικούς παράγοντες της χώρας, σε ηλικία 91 ετών. Η οικογένειά του με μια λιτή ανακοίνωση έκανε γνωστό τον θάνατο του επιχειρηματία.
«Με βαθύτατη θλίψη, η οικογένεια Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη ανακοινώνει ότι ο αγαπημένος πατέρας και παππούς, Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης έφυγε από τη ζωή σήμερα, Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024. Η εξόδιος ακολουθία και η ταφή θα πραγματοποιηθούν σε στενό οικογενειακό κύκλο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης, ιδρυτής και πρόεδρος του Ομίλου Βαρδινογιάννη, υπήρξε μία από τις πλέον εμβληματικές προσωπικότητες του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου. Με όραμα, στρατηγική και κοινωνική ευθύνη, οδήγησε τον Όμιλο σε ηγετική θέση στους τομείς της ενέργειας, της ναυτιλίας και των ΜΜΕ.
Γεννημένος στις 4 Δεκεμβρίου 1933 στην Επισκοπή Ρεθύμνου, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης προερχόταν από μια παραδοσιακή κρητική οικογένεια, που του δίδαξε αξίες, όπως η εργατικότητα, η εντιμότητα και η αφοσίωση. Αξίες που ακολούθησε έως το τέλος.
Ήταν το πέμπτο από τα οκτώ παιδιά του Ιωάννη Βαρδινογιάννη και της Χρυσής Θεοδωρουλάκη. Προηγούνταν τα τέσσερα αδέλφια του, Παύλος (1925-1984), Αμαλία (1927-2016), Σήφης (1929-2002), Νίκος (1931-1973) και έπονταν άλλα τρία, οι Γιώργος (1936), Θεόδωρος (1942-1996) και Ελένη (1946).
Το Πολεμικό Ναυτικό και το αντιδικτατορικό κίνημα
Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης αποφοίτησε το 1955 από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και ακολούθησε καριέρα αξιωματικού στο Πολεμικό Ναυτικό, όπως ο αδελφός του, Νίκος.
Μυήθηκε στο αντιδικτατορικό κίνημα του Ναυτικού και βοήθησε έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ο ανεφοδιασμός των πλοίων σε περίπτωση εκδήλωσης κινήματος.
Τον Ιούλιο του 1967 αποστρατεύθηκε αναγκαστικά από το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου με τον βαθμό του πλωτάρχη, λόγω της αντιστασιακής του δράσης και εξορίστηκε στην Αμοργό.
Η γνωριμία της Μαριάννας με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη και η εξορία στην Αμοργό
Στον Νίκο Χατζηνικολάου και την εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω», που προβλήθηκε στις 14 Μαΐου 1998 από τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη είχε μιλήσει για την γνωριμία της με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη και την εξορία στην Αμοργό.
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχε περιγράψει την πρώτη γνωριμία της με τον σύζυγο της αλλά και τις δύσκολες στιγμές που πέρασαν όταν εκείνος εξορίστηκε από την δικτατορία στην Αμοργό.«Γνώρισα τον Βαρδή σε ένα φιλικό σπίτι όταν ήμουν μαθήτρια και εκείνος νεαρός αξιωματικός του Ναυτικού. Όμως κύριε Χατζηνικολάου, όταν από την ζωή σου έχει περάσει μία εξορία αλλά και μία απόπειρα δολοφονίας δεν μπορείς να μιλάς για εύκολη ζωή. Αλλά ένα ζευγάρι που αγαπιέται στις δύσκολες ώρες δένεται περισσότερο», είχε πει η Μαριάννα Βαρδινογιάννη.
«Ποτέ δεν ένιωσα πιο κοντά στον άνδρα μου από εκείνες τις ώρες που πέρναγα κοντά του, όταν μετά από ταλαιπωρίες συχνά ημερών κατάφερνα να φτάσω στην Αμοργό, όπου ο Βαρδής ήταν εξόριστος από την δικτατορία. Και ποτέ δεν ένιωσα μεγαλύτερη ζεστασιά απ’ όση ένιωθα μέσα στην παγωνιά του μικρού μας δωματίου όπου συχνά κοιμόμουν με τις μπότες για να μην ξεπαγιάσω», είχε εξηγήσει η Μαριάννα Βαρδινογιάννη.
Μάλιστα είχε θυμηθεί και τις φιλίες με τους κατοίκους της Αμοργού που τότε είχαν βοηθήσει το ζευγάρι. «Κάθε πρωί στο παράθυρο με περίμενε ένα ποτήρι γάλα, ένα φρέσκο αυγό, ένα μπουκέτο ανεμώνες από τους γείτονες εκείνης της εξορίας, τους απλούς ανθρώπους της Αμοργού που μας έδωσαν ανυστερόβουλα την αγάπη και την φιλία τους. Ακόμα και τώρα οι δεσμοί με τους ανθρώπους της Αμοργού υπάρχουν. Εκείνη η πραγματικά δύσκολη περίοδος της ζωής μας, όπου εγώ ήμουν μοιρασμένη ανάμεσα στον άντρα μου και τα τρία μωρά παιδιά μου -και όποτε ήμουν μαζί τους αναζητούσα τον άντρα μου και όποτε ήμουν με τον άντρα μου, μου έλειπαν τα παιδιά μου- κρατάει πάντα μία ξεχωριστή θέση στις αναμνήσεις μου», είχε πει η Μαριάννα Βαρδινογιάννη.
Το σοκ της απόπειρας δολοφονίας του Βαρδή Βαρδινογιάννη
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχε μιλήσει και για την απόπειρα δολοφονίας του συζύγου της το 1990. «Ήταν ένα σοκ που δεν μπορώ να το ξεπεράσω ακόμη. Μία συγκλονιστική στιγμή που όμως μέσα σε δευτερόλεπτα ξετύλιξε μπροστά μου ολόκληρη την ζωή μου με τον Βαρδή και μου αποκάλυψε με έναν μοναδικό τρόπο – που σε κανέναν άνθρωπο δεν το εύχομαι- το μέγεθος και την δύναμη της αγωνίας μου και της αγάπης μου για εκείνον», είχε πει η Μαριάννα Βαρδινογιάννη.
Ο γάμος με την Μαριάννα Βαρδινογιάννη
Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης από το 1961 ήταν παντρεμένος με την Μαριάννα Βαρδινογιάννη και είχαν αποκτήσει πέντε παιδιά: τον Γιάννη, τη Χριστιάνα, τον Γιώργο, τον Νίκο και την Βαρδιάννα.
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη αναφερόταν πάντα στις συνεντεύξεις της στον σύντροφο της ζωής της, τον συνοδοιπόρο της, τον άνθρωπο που, όπως είχε αναφέρει, είχε σημαδέψει τη ζωή της.
«Εγώ ήμουν ακόμα μαθήτρια Γυμνασίου όταν πρωτογνωριστήκαμε με τον Βαρδή. Παντρευτήκαμε κάποια χρόνια αργότερα, αλλά από το πρώτο βλέμμα που ανταλλάξαμε και οι δύο νιώσαμε πως ο δρόμος της ζωής μας θα ήταν κοινός. Ο Βαρδής καθόρισε τη ζωή μου, ήταν και είναι τα πάντα για εμένα. Η αγάπη και το δέσιμο που μας ένωσε και μας ενώνει δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε λέξεις», δήλωνε η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO στον «Εθνικό Κήρυκα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου