ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024

 

Πώς έφτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διαγραφή Σαμαρά. Το χρονικό της κρίσης που οδήγησε στη ρήξη και η επόμενη μέρα

Σε αχαρτογράφητα νερά μπαίνει η Νέα Δημοκρατία, μετά την διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά  από την Κοινοβουλευτική ομάδα, με εντολή Μητσοτάκη, καθώς είναι η πρώτη φορά, που ένας πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος, βγαίνει εκτός γαλάζιων εδράνων.

Η εντολή δόθηκε με αφορμή τη συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής, στην οποία εξαπολύει επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, φτάνοντας στο σημείο να κάνει λόγο ακόμη και για μειοδοσία.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, στο Μαξίμου βρισκόταν τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και η κλειστή ομάδα συνεργατών του που ούτως ή άλλως είχαν προγραμματισμένη σύσκεψη για τον νομοθετικό προγραμματισμό της κυβέρνησης για την ερχόμενη εβδομάδα.  Συγκεκριμένα στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Επικρατείας Μάκης Βορίδης και Άκης Σκέρτσος, οι υφυπουργοί παρά τω πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης και Γιώργος Μυλωνάκης και ο Στέλιος Κουτνατζής, Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού.

Εξαρχής, το κλίμα ήταν βαρύ για τον πρώην πρωθυπουργό και η διαγραφή του ήταν μονόδρομος μετά τις διαρκείς επιθέσεις που εξαπέλυε τόσο κατά της κυβέρνησης όσο και κατά του ίδιου του κ. Μητσοτάκη προσωπικά. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αυτό που ενόχλησε περισσότερο ήταν η κριτική του για τα ελληνοτουρκικά και οι αιχμές για τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Γεραπετρίτη, ενώ θεωρούν ότι προσέβαλε και τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη χαρακτήρισαν, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, ακραία επιθετική την συνέντευξη Σαμαρά, σημειώνοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ κινείται εμφανώς εκτός του πλαισίου της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Οι φράσεις που επελέγησαν στην ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη για τη διαγραφή Σαμαρά, δεν ήταν τυχαίες. Φράσεις όπως «η κοινωνία έχει αφήσει πίσω, εδώ και χρόνια, λογικές πολιτικής «καμαρίλας» και «συμπεριφορές που διαπνέονται από το κομματικό «γινάτι»» αλλά και η υπενθύμιση ότι επί Μητσοτάκη η ΝΔ έφτασε και ξεπέρασε το 40%,  καταδεικνύουν την έντονη ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου και το ξεκάθαρο μήνυμα που ήθελε να στείλει.

«Κατόπιν αυτών, ο κ. Σαμαράς θέτει εαυτόν εκτός Νέας Δημοκρατίας για δεύτερη φορά μετά το 1993» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εννοώντας πως ο κ. Σαμαράς ουσιαστικά προκάλεσε τη διαγραφή του.

Στην απάντησή του ο πρώην Πρωθυπουργός, σημειώνει ότι μιλάει πάντα γι’ αυτά που απασχολούν την Ελλάδα και ότι κανείς δε θα του επιβάλλει να θυσιάσει τη συνείδησή του. «Η αλαζονεία και η προφανής έλλειψη ψυχραιμίας, εξηγούν την κίνηση Μητσοτάκη. Αποκομμένος από τη βάση, οδηγεί ένα κόμμα που λίγο πια μοιάζει με τη Νέα Δημοκρατία» τόνισε ο κ. Σαμαράς. «Για την πατρίδα θυσίασα τα πάντα, μέχρι και την υγεία μου. Κανείς όμως δεν μπορεί να μου επιβάλει να θυσιάσω και τη συνείδησή μου» πρόσθεσε.

Στην απάντησή του ο πρώην πρωθυπουργός σημειώνει ότι μιλάει πάντα γι’ αυτά που απασχολούν την Ελλάδα και ότι κανείς δε θα του επιβάλλει να θυσιάσει τη συνείδησή του. «Η αλαζονεία και η προφανής έλλειψη ψυχραιμίας, εξηγούν την κίνηση Μητσοτάκη. Αποκομμένος από τη βάση, οδηγεί ένα κόμμα που λίγο πια μοιάζει με τη Νέα Δημοκρατία» τόνισε ο κ. Σαμαράς. «Για την πατρίδα θυσίασα τα πάντα, μέχρι και την υγεία μου. Κανείς όμως δεν μπορεί να μου επιβάλει να θυσιάσω και τη συνείδησή μου» συμπλήρωσε.

Οι τρεις σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τρεις ήταν οι σταγόνες που έκαναν το ποτήρι να ξεχειλίσει.

  • Ο κ. Σαμαράς επέμεινε στην προσβλητική διαστρέβλωση δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη περί δήθεν «μειοδοσίας». Η κυβέρνηση σχετικά με αυτό τονίζει ότι υπερασπίζεται αποδεδειγμένα τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην πράξη και δεν δέχεται μαθήματα πατριωτισμού από κανέναν.
  • Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε, επίσης, με ανοίκειο τρόπο τον Πρωθυπουργό και ταυτόχρονα προσέβαλε και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, λέγοντας ότι οι δύο ηγέτες δήθεν «χαριεντίζονταν»
  • Ταυτόχρονα, ο κ. Σαμαράς άνοιξε την άκαιρη συζήτηση γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, εμπλέκοντας μάλιστα και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Από το περιβάλλον του τελευταίου, πάντως, δήλωσαν ότι «δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση». Όπως λένε από την κυβέρνηση, η απόφαση για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα ανακοινωθεί αποκλειστικά από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον χρόνο που πρέπει, προασπίζοντας το κύρος του θεσμού και το πρόσωπο της Προέδρου.

O Αντώνης Σαμαράς είχε εκφραστεί κατά των κυβερνητικών επιλογών επανειλημμένως– με έμφαση στα ελληνοτουρκικά- σε εκδήλωση στο πολεμικό μουσείο αλλά και σε ομιλία του στην Κύπρο, ενώ δεν έδωσε το παρών στην εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας για τα 50 χρόνια στην οδό Ρηγίλλης.

Τα επόμενα βήματα μέχρι την οριστική αποπομπή από τη ΝΔ

Σημειώνεται ότι η διαδικασία της διαγραφής και αποπομπής του πρώην πρωθυπουργού από τη Νέα Δημοκρατία προχωρά κανονικά μετά τη σχετική απόφαση του πρωθυπουργού. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος και πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης τον παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής, σε επιστολή που στέλνει στον πρόεδρο της Επιτροπής.

Η Επιτροπή στη συνέχεια αναμένεται να συνεδριάσει και να αποφασίσει. Η απόφαση φυσικά θα πάει στα χέρια του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος με τη σειρά του θα στείλει την επιστολή με την απόφαση της επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας στον πρόεδρο της Βουλής, κάτι που σύμφωνα πληροφορίες αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα.

Τι σημαίνει η διαγραφή Σαμαρά

Η διαγραφή Σαμαρά δεν αποκλείεται να δρομολογήσει εξελίξεις στη ΝΔ. Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, υπάρχουν βουλευτές της ΝΔ που συμμερίζονται ανησυχίες του πρώην πρωθυπουργού, μένει όμως να δούμε αν θα υπάρξει κάποιος βουλευτής που θα τον ακολουθήσει. Κυβερνητικά στελέχη, εμφανίζονται πάντως καθησυχαστικά ως προς την κυβερνητική πλειοψηφία και την σταθερότητα της κυβέρνησης.

Τα σχόλια της αντιπολίτευσης

Τη διαγραφή Σαμαρά σχολιάζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Είναι συνέπεια της δυσαρέσκειας από την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική και των διεθνών εξελίξεων και «παζαριών» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σχολιάζουν πηγές του ΚΚΕ.

“Η διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ είναι ενδεικτική της όξυνσης των αντιθέσεων στο αστικό πολιτικό σύστημα, ως συνέπεια της δυσαρέσκειας από την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και των διεθνών εξελίξεων και «παζαριών» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η προσπάθεια αναμόρφωσης συνολικά του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος είναι σε πλήρη εξέλιξη, μόνο που αυτή δε γίνεται με κριτήριο τα λαϊκά συμφέροντα” αναφέρουν πηγές του ΚΚΕ και προσθέτουν:

“Άλλωστε, είτε πρόκειται για τη ΝΔ και δυνάμεις προερχόμενες από αυτήν είτε για τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας, μιλάμε για δυνάμεις που έχουν υπηρετήσει -και μάλιστα κάποιες φορές από κοινού, συγκυβερνώντας- την ίδια πολιτική στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό και η πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση βρίσκεται στην αμφισβήτηση και τη σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική κι όχι στην αναπαλαίωση του αστικού πολιτικού συστήματος και την ανακύκλωση των αυταπατών“.

Ο κ. Μητσοτάκης ασχολείται με εσωκομματικές εκκαθαρίσεις την ώρα που η χώρα και η κοινωνία αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα, λέει η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Κύριε Μητσοτάκη, δε μπορούμε να σας παρακολουθούμε να λύνετε τα εσωκομματικά σας προβλήματα στην πλάτη της κοινωνίας. Η χώρα έχει ανάγκη από ανθρώπους που νοιάζονται για τους πολίτες και όχι για την καρέκλα εξουσίας τους» σχολίασε.

«Σήμερα κάποιοι μπέρδεψαν το μπόι τους με τον ίσκιο τους. Δεν διαγράφεται η ιστορία κ. Πρωθυπουργέ. Κύριε Πρωθυπουργέ δεν μπορείτε να διαγράψετε έναν πρώην Πρωθυπουργό που κράτησε την Ελλάδα όρθια το 2012-2015. Έναν ηγέτη που η βάση της Νέας Δημοκρατίας ανέδειξε στην προεδρία του κόμματος. Δυστυχώς η σχέση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τις πατριωτικές-εθνικές και anti-woke θέσεις, επισήμως τελείωσε», δήλωσε η πρόεδρος της Φωνής Λογικής Αφροδίτη Λατινοπούλου προσθέτοντας: «Σήμερα γράφτηκε μια μαύρη σελίδα για τη ΝΔ, τις αρχές και τις αξίες της. Από ένα κόμμα διάφανο, δημοκρατικό και ανεκτικό στο διάλογο, κατέληξε σε ένα αυταρχικό κόμμα – one man show – του Κ. Μητσοτάκη με δυσανεξία στο διάλογο και πάνω απ’ όλα στην ίδια τη Δημοκρατία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου